Kerajaan merupakan tunjang / tulang belakang kepada sesebuah agensi untuk terus maju dan sebagai medium dalam penyampaian pelbagai maklumat dan perkhidmatan kepada rakyat.

Atas dasar tersebut Program Jejak diperkenalkan dengan tujuan utama untuk memudahkan pemimpin dan masyarakat bersua muka dalam memberikan pendapat, pandangan, cadangan, penambahbaikan serta berkongsi maklumat dan menyampaikan perkhidmatan dengan lebih cepat.

Program ini membolehkan kerajaan dapat menyalurkan segala maklumat dan perkhidmatan secara terus kepada rakyat khususnya kepada golongan saar seperti Orang Kurang Upaya, Ibu Tunggal dan wanita berpendapatan rendah. Program ini juga akan menekankan penyelesian terhadap permasalahan rakyat dan mendekatkan diri kepada rakyat”. (Petikan Ucapan Belanjawan Johor Tahun 2019 oleh YAB Menteri Besar Johor )

Mengumpulkan jabatan di bawah Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Pelancongan agar bersama-sama berganding bahu dalam memberikan khidmat terbaik kepada masyarakat.

Program ini dicadangkan adalah berdasarkan konsep “pemimpin bersama rakyat” dan “penyampaian khidmat terus kepada rakyat”. Program ini akan melibatkan keseluruhan agensi / jabatan yang berada di bawah Portfolio YB Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Keluarga.

OBJEKTIF 

  • Memberi ruang kepada masyarakat untuk lebih mendekati dan mengenali agensi / jabatan di bawah Portfolio Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Pelancongan.
  • Menyampaikan perkhidmatan kerajaan secara terus kepada rakyat.
  • Membantu mengurangkan / menyelesaikan permasalah rakyat.
  • Mendekatkan pemimpin bersama rakyat / masyarakat.

  • Memberikan pendedahan dari segi pengukuhan siasah individu, keluarga dan masyarakat serta mengubah dan menangani masalah gejala sosial.

SASARAN DAN IMPAK 

  • Program ini disasarkan kepada pelbagai kelompok umur dengan penglibatan pelbagai agensi kerajaan terutama agensi / jabatan di bawah Portfolio         Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan Pelancongan , swasta atau Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO,) masyarakat dan pemimpin setempat.
  • Program ini diharapkan dapat merapatkan hubungan yang mesra antara pemimpin, agensi kerajaan mahupun swasta, keluarga dan masyarakat setempat.
Skip to content